top of page

Unser Deutschlandmärchen(Almanya Masalımız) Dinçer Güçyeter


2023, 216 sayfa, Mikrotext 5. baskı Örnek İngilizce çevirisi mevcuttur.


* 2023 Leipzig Kitap Fuarı Ödülü * Darmstädter Jürisi tarafından Ayın Kitabı seçildi * New Books in German tarafından seçildi ve tavsiye edildi.

Almanya Masalımız, Dinçer Güçyeter'in ilk romanı: Yirminci yüzyılın başlarından günümüze, Türkiye ve Almanya'da geçen, üç kuşağın sesinden anlatılan samimi ve inandırıcı bir aile destanı. Hikâye üç karakter tarafından anlatılıyor: Dinçer, annesi Fatma ve büyükannesi Hanife. Anadolu'da, o dönemde kadınların statüsüne dair çarpıcı bir örnekle başlıyor roman: Evsiz bir kadına barınak sağlamak her erkeğin görevidir. Kocaları savaşta öldürülmüş bir araba dolusu kadın köy meydanına bırakılır. Hanife, Yunanistan'dan gelen bir mülteci olan annesi Ayşe’yi yanına alan Ömer Bey’in diğer eşleri tarafından köle muamelesi görür; evlendiğinde kendi kocası Osman'dan da benzer bir muamele görür. Osman öldürülünce Hanife üç çocuğuyla birlikte şehre kaçar. Yılmaz adında bir talip kızı Fatma ile evlenmek ister: Hanife isteksizce kabul eder ve Fatma Yılmaz'la birlikte Almanya'ya gider. Mercedes için karbüratör üreten bir fabrikada çalışır. Yılmaz, arkadaşları için kulübe dönüşen bir bar işletmektedir. Ancak bar zarar eder ve Hanife, Yılmaz'ın borçlarını ödeyebilmek için ek iş yapar. On üç yıllık evlilikten sonra Dinçer doğar. Fatma onu çok sever, ancak maddi durumları daha da zorlaşır. Dinçer çocuk olmasına rağmen yardım etmek için para kazanmaya çalışır. Sonunda Fatma bir iş kazasında yaralanır ve fabrikadaki işini bırakmak zorunda kalır.



"Deneyimin poetikası... Bu olağanüstü kitap okuyucuları kelimenin iki anlamıyla bir yolculuğa çıkarıyor, çünkü daha önce hiç kimse uzun süre bizimle burada yaşamış ve bizim için çalışmış Türkiyeli göçmen kadınların iç dünyasına bu kadar yaklaşmamıştı."

SABINE SCHOLL, DER STANDARD


"Almanya'ya misafir işçi olarak gelen ilk kuşak, son zamanlarda giderek artan bir şekilde çağdaş edebiyata konu oluyor. Ancak 1979 Nettetal doğumlu yazar ve yayıncı Dinçer Güçyeter’in anne ve babasının hikâyesini anlatırken kurduğu çokyönlü üslup, Federal Cumhuriyet tarihinin bu yönünü daha önce okumuş olma ihtimalini azaltıyor."

SWR BESTENLISTE


"Almanya Masalımız, edebi niteliğinin yanı sıra, 1961'den bu yana Türkiye'den Almanya'ya gelen ve bavullarında birkaç yıl sonra evlerine dönebilecek kadar para kazanma umudundan başka bir şey taşımayan çok sayıda insana bir saygı duruşu niteliğinde..."

DANIELA ABELS, KÖLNISCHE RUNDSCHAU


"Şiirsel çalışmalarının etkili gücü ve güzelliği, zanaatkârlık ethos’uyla işleniyor: ‘hammaddeyi doğru araçlarla işleme ve uyarlama’ becerisi. Bir yanda biçim ve içeriği eşleştirmenin estetik deneyimi; diğer yanda bir yaşam öyküsüne hak ettiği saygınlığı ve anlamı vermenin varoluşsal süreci. Tüm bunların ortasında ise şair ve annesi var."

STEFAN KISTER, STUTTGARTER ZEITUNG


"Yer yer sessiz, yumuşak, kırılgan bir kitap, ama çoğu zaman aynı derecede öfkeli, yaralı, isyankâr. Ancak her şeyden önce, dil sanatını ustaca icra ediyor ve akıllardan silinmeyecek."

GERRIT WUSTMANN, QANTARA


"Bu kitap kesinlikle bizi bir sezondan daha uzun süre meşgul edecek kitaplardan biri."

JÖRG SCHIEKE, MDR KULTUR


"Fatma'nın kendi kuşağından pek çok kadın ve erkekle paylaştığı o sessizlikten büyük bir edebiyat yaratmayı başarmış. Bu kendine özgü kitap mutlaka okunmalı."

KAREN KRÜGER, FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG


"Her şeye rağmen bir varış hikâyesi mi? Şüpheci bir durum değerlendirmesi mi? Belki ilanı aşk, belki öfkeli bir hesaplaşma ya da duygusal bir aile hikâyesi? Dinçer Güçyeter tüm beklentileri alt üst ediyor ve her açıdan sıradışı bir roman kuruyor."

JULIA SCHRÖDER, DEUTSCHLANDFUNK / BÜCHERMARKT



Tiyatrocu, şair, editör ve yayıncı Dinçer Güçyeter 1979'da Nettetal'de doğdu. Ortaokul diplomasını akşam kurslarında aldı. 1996-2000 yılları arasında alet tamircisi olarak eğitim aldı ve daha sonra restoran işletmecisi olarak çalıştı. 2012 yılında şiir üzerine yoğunlaşan ELIF Verlag adlı yayınevini kurdu. Güçyeter, yayıncılık girişimini yarı zamanlı forklift şoförlüğü yaparak finanse etmeye devam ediyor. Şiir kitapları Aus Glut geschnitzt 2017'de ve Mein Prinz, ich bin das Ghetto 2021'de yayımlandı. 2022 yılında Peter Huchel Ödülü'ne layık görülen Güçyeter'in Leipzig Kitap Fuarı Ödülü'nü alan Unser Deutschlandmärchen adlı kitabı ilk romanıdır. Halen Nettetal'de yaşıyor.

bottom of page