Yazar-Editör Sohbetleri, editörler ve yazarlar için birbirleriyle buluşma imkânı yaratan, ortak bir çalışma, tartışma, mesele üzerine onları okurlarla aynı zeminde bir sohbete davet eden etkinlikler dizisi. Konuklarımızın metinler üzerine birlikte düşünebildikleri, bazen yayıncılık hallerine, bazen birlikte üretme tarzlarına, bazen de ortak dertlere yakından bakabildikleri ve bunu okurlarla paylaşabildikleri bir zemin yaratmayı amaçlıyor. Bu sohbetler kapsamında bir araya gelen iki yazarın / iki editörün / bir yazarla bir editörün kurdukları diyaloğun okuma kültürümüze katkısını önemsiyoruz.
**
İlhami Algör, Vedat Ozan
Jul Verne Seyahat Acentesi
Üzerine
Atlas Publishing Lab'in Pera Müzesi'nin işbirliğiyle gerçekleştirdiği Yazar-Editör Sohbetlerinin Kasım ayındaki etkinliğinde İlhami Algör ile Vedat Ozan’ı ağırlayacağız; farklı disiplin ve türlerde çalışan iki yazar, Algör’ün bu ay İletişim Yayınları’ndan çıkan kitabı Jül Vern Seyahat Acentesi vesilesiyle bir araya geliyor.
TAKK’ın katkılarıyla gerçekleşecek etkinliğimiz 28 Kasım Perşembe günü saat 18.00'de Pera Müzesi Oditoryumu'nda.
Bu sohbeti kaçırmayın!
**
“Bence Dedektif Fix figürü, monotonlaşma ihtimali olan bir hikâyeye kaç-kovala dinamizmi getirmesi için düşünülmüştü. Monotonlaşması kaçınılmazdı çünkü hikâyenin kahramanı Bay Fogg oturduğu yerden kalkmayan, kimse ile ilişki kurmayan kapalı devre bir şahsiyetti. İngiliz emperyalizminin ulaşım alt yapısı ve Jül Vern Seyahat Acentesi’nin hizmetleri olmasaydı, Bay Fogg’dan ne köy ne de kasaba olurdu. Yine de, Bay Verne’in yandan ittirmeli hırsız-polis formülü beni sarmasa da eserin bütünlüğüne ve yazarın emeğine saygımdan ötürü, akışı bozmamak mecburiyetindeyim.”
İlhami Algör, Jül Vern Seyahat Acentesi'nde bir yolcunun yolculuğunun peşine düşüyor. Jules Verne'in Seksen Günde Devriâlem'inin kahramanı Phileas Fogg dünyanın etrafını dönmeye çabalarken, onunla birlikte kıtaları, şehirleri adımlıyor. Bir yandan döneme hâkim olan sömürgecilik meselesi üzerinden Verne anlatısına eleştirel bir gözle bakıyor, bir yandan da 19. yüzyıl dünyasını anlamaya; yüzyılın insanı, toplumu ve meseleleri üzerine düşünmeye fırsat yaratıyor. Victoria dönemi edebiyat metinlerine, filmlere, mekânlara, hatta duygulara uzanarak bu yolculuğa eşlik etmek isteyen okurlarına gördüklerinden daha fazlasını görebilecekleri konusunda cesaret veriyor.
Arka Kapak yazısından
**
Konuşmacılar Hakkında
Yazar İlhami Algör 1955 yılında Suriçi’nde doğdu. İletişim okudu. Süha Arın ve Can Dündar'la belgeseller yaptı. Kitapları: Çanakkale Yalı Hanı ve Han Sakinleri (Everest Yayınları, 2007), Karabakal Ötüyor (Everest Yayınları, 2008), Ma Sekerdo Kardaş? (Doğan Kitap; 2010; İletişim Yayınları, 2018), Kalfa ile Kıralıça (İletişim Yayınları, 2013), Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku (İletişim Yayınları, 2014), Albayım Beni Nezahat ile Evlendir (İletişim Yayınları, 2015), İkircikli Biricik (İletişim Yayınları, 2015), Hisli Kirpi (İletişim Yayınları, 2021), Aziz İnsanlık - Okumalar, Değinmeler (İletişim Yayınları, 2024).
Yazar, araştırmacı ve parfümör Vedat Ozan İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Lisansüstü Programı'nda Koku ve Duyuların Kültürel Tarihi adlı dersin kurucu eğitmenidir. Açık Radyo’da 150 küsur hafta boyunca süren “Koku” programı ile Pena kanalındaki 20 bölümlük “Vedat Ozan ile Ufkun 2 Katı” video serisini hazırlayıp sunmuştur. Ozan’ın Kokular Kitabı, Kokular Kitabı Parfümler, Kokular Kitabı Kültürler ve Kokular Kitabı Lezzetler isimli kitapları Everest Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Bu kitaplardan Kokular Kitabı Lezzetler, 2019’da Gourmand World Cookbook Awards tarafından Food Writing kategorisine seçilerek ödüllendirilmiştir.
Comments